Humanitas zoekt vrijwilligers voor Home-Start

1 min leestijd

Regio – Binnenkort start er weer een voorbereidingstraining voor nieuwe vrijwilligers van Humanitas Home-Start in de Duin & Bollenstreek. Veel mensen willen juist in deze lastige tijd een gezin ondersteunen. Vrijwilligers van Humanitas Home-Start bieden tijdelijk een steuntje aan gezinnen die een moeilijke tijd doormaken.

Elk gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat. Meestal lossen de ouders deze problemen zelf op. Maar soms hebben gezinnen meer dan anders behoefte aan een luisterend oor of een helpende hand. Dit zal vaker het geval zijn wanneer gezinnen minder kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. Home-Start ondersteunt deze gezinnen. De gezinnen worden thuis bezocht door vrijwilligers, die zelf ervaring hebben als ouder en met het opvoeden van kinderen. Vanuit gelijkwaardigheid gaan ouders, samen met de vrijwilliger, actief op zoek naar oplossingen.

Home-Start gaat uit van de behoeften en vragen van ouders; zij hebben de regie en geven zelf aan wat voor ondersteuning zij willen. Om vrijwilliger te worden bij Home-Start is het belangrijk dat je zelf ouder of opvoeder bent en deze ervaring wilt delen. Je hebt één dagdeel per week de tijd om je in te zetten voor Home-Start.

Na je aanmelding als vrijwilliger bespreek je in een kennismakingsgesprek met de coördinator de werkwijze van Home-Start, je motivatie, wensen en mogelijkheden. Daarna leer je in de voorbereidingstraining, die op dit moment online aangeboden wordt, hoe je volgens Home-Start te werk gaat en bereid je je voor op het geven van ondersteuning aan een gezin. Na de training maak je afspraken over jouw inzetbaarheid voor Home-Start. Binnen de beperkingen van Corona en de maatregelen van het RIVM wordt samen bekeken wat mogelijk is. Meer weten? Neem contact op met de coördinator, Ingrid Houben: i.houben@humanitas.nl

Tekst: Humanitas