Nieuwsjaarswens Gemeente Hillegom

4 min leestijd

Hillegom – Dit jaar kan de nieuwjaarsreceptie niet doorgaan. Dat is de reden dat de nieuwsjaarswens dit jaar op een andere manier naar buiten is gebracht. Lees het hieronder of bekijk hier de Nieuwjaarswens in PDF:

Beste inwoners en ondernemers,

Op de drempel van een nieuw jaar zijn we gewend terug te bikken en vooruit te kijken We ontmoeten elkaar, wensen elkaar geluk en een goede gezondheld toe. Zo deden we dat ook begin dit jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis van Hillegom. We schudden elkaar de hand, hieven het glas en wensten elkaar een gezond en gelukkig 2020 toe.

We hadden geen idee wat ons te wachten stond. Door de uitbraak van de coronapandemie is het een compleet ander jaar geworden dan we ons hadden voorgesteld. Een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Een jaar vol ziekte, verlies, zakelijke beslommeringen. Een jaar waarin we niet alles konden doen waar we zin in hadden, elkaar niet zomaar konden ontmoeten.

Rond Sinterklaastijd zag ik een mooie foto van een Piet die een verpleeghuis bezoekt. Hij blijft veilig bulten, terwijl mensen met een mondkapje vanachter het raam naar hem kijken. Die foto vat het voor mijn gevoel allemaal samen de afstand die we noodgedwongen moeten houden, niet bij elkaar zijn terwijl we daar zo naar verlangen. Ik denk terug aan de tien weken in het voorjaar, toen de verpleeghuizen dicht moesten en mensen elkaar moesten missen. Dat ging mij enorm aan het hart-wie niet!

Gelukkig waren er ook lichtpuntjes. Juist door de lastige omstandigheden bedachten mensen creatieve initiatieven. Dat geeft ons als college en gemeenteraad een goed gevoel. Er was saamhorigheid. Mensen bleken doorgaans bereid zich goed aan de regels te houden, hoe moeilijk het ook was.

Dat geldt ook voor ons Jeugd, voor wie deze tijd niet zo onbezorgd is als we ze zouden gunnen. Peuters en kleuters die je moeilijk kunt uitleggen dat ze opa en oma niet mogen knuffelen, basisschoolleerlingen die online les kregen, tieners die elkaar alleen in kleine groepjes kunnen ontmoeten en niet kunnen uitgaan: ook zij hebben hun best gedaan. Het is goed om te weten dat we samen sterk zijn.

We willen alle inwoners en ondernemers bedanken die daaraan hebben bijgedragen. In het bijzonder de politie, brandweer, handhavers, ambtenaren en onderwijzend personeel, die hun werk onder lastige omstandigheden moesten doen. Een speciaal woord van dank la er voor alle mensen in de zorg: ziekenhuispersoneel, huisartsen, mensen in de ouderen en thuiszorg.

En niet te vergeten: de vele vrijwilligers en besturen van verenigingen, stichtingen, organisaties op het terrein van Jongerenwerk en voor de ouderen. Zij hebben allemaal hun best gedaan om de boel te ondersteunen. En inwoners die spontaan iets bedachten om anderen een hart onder de riem te steken: denk aan de achttienjarige Jeffrey Parmentier, die met zijn trompet bij verpleeghuizen en op vele andere plekken heeft staan spelen.

Het jaar 2020 is bijna voorbij. Het zal een verademing zijn om het achter ons te laten, liever willen we vooruitkijken. Maar eerst moeten we nog een vervelende periode van lockdown door. Een stevige ingreep, die hard nodig is om het oprukkende virus terug te dringen. We hopen dat we daar in januari de resultaten van zien. Tegen die tijd kunnen we waarschijnlijk ook beginnen met vaccineren. Dat is een flinke operatie, dus we zitten echt nog wel even vast aan de maatregelen. Maar toch gloort er weer wat licht aan het eind van de tunnel.

In onze gemeente willen we in 2021 weer volop aan de slag gaan, zoals we ook het afgelopen jaar zo goed mogelijk hebben gedaan. Hillegom wil een dorp zijn waar je graag wilt wonen, werken en recreëren, daar spannen we ons hard voor In. Door huizen te bouwen, zorg en welzijn voor iedereen goed bereikbaar te maken, te zorgen voor een groene, veilige en goed onderhouden gemeente, te werken aan een duurzame toekomst. Dat doen we niet alleen maar samen met inwoners, ondernemers en instanties in onze gemeente.

Onze wens voor volgend jaar is dat het leven uiteindelijk weer zijn vertrouwde loop kan gaan nemen. Dat de sectoren die hebben geleden onder corona er weer bovenop krabbelen. Dat we elkaar weer zorgeloos kunnen ontmoeten. Gewoon langs de lijn van het voetbalveld kunnen staan en dan ook die gezellige derde helft meepakken. Onbezorgd op bezoek in het verzorgingstehuis. Een terrasje pakken. De kleine dingen doen die het leven zo de moeite waard maken.

Om zover te komen, zullen we ons de komende weken flink moeten aanpassen. De feestdagen zullen we In een klein gezelschap moeten vieren. Laten we ons best doen om het toch gezellig te maken. En om daarbij oog en oor te houden voor de mensen die onze zorg en aandacht goed kunnen gebruiken

Wij wensen u fijne dagen toe en uit de grond van ons hart- en gesond en voorspoedig 2021

Arie van Erk, burgemeester van Hillegom, namens het college en de gemeenteraad