Waardering voor mantelzorgers op Dag van de Mantelzorg

2 min leestijd

Hillegom – Ieder jaar organiseert WelzijnsKompas, namens de gemeenten Hillegom en Lisse, op 10 november de Dag van de Mantelzorg als waardering voor de tomeloze inzet van mantelzorgers. Vanwege het coronavirus is het op het moment niet mogelijk als groep samen te komen op de Dag van de Mantelzorg.

Daarom ontvangen mantelzorgers dit jaar – als hart onder de riem – een mooie kaart met een klein presentje in de brievenbus. Maar liefst 1200 kaarten worden tot aan 10 november verspreid onder de mantelzorgers die bekend zijn bij WelzijnsKompas, de Bollenstroom en Langeveldshof. Kent u een mantelzorger die warmte, liefde en waardering kan gebruiken? Verras hen dan zelf (ook) met een kaart of mooi gedicht. Zo is de Dag van de Mantelzorg echt een dag van ons samen.

Bewustwording mantelzorg
Mantelzorgers die werk combineren met zorgtaken voor hun naaste, krijgen extra aandacht via de landelijke overheidscampagne #Deeljezorg. Gemiddeld 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. Je zou denken dat werk combineren met mantelzorg tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is, maar dat is niet zo. Niet iedereen weet wat mantelzorger zijn precies betekent en niet iedere mantelzorger ziet zichzelf zo. Het thema werk en mantelzorg bespreekbaar maken begint met bewustwording. Zowel bij de werkgever als bij de werknemer.

Bespreekbaar maken
Waarom is het bespreekbaar maken van mantelzorg zo belangrijk? Het hoort bij een goede relatie tussen werkgever en werknemer; mantelzorg kan iedereen overkomen. We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Op de werkvloer kunnen we beter voorkomen dan genezen. Wanneer er ruimte is voor een gesprek op de werkvloer voor mantelzorgtaken, voorkom je uitval en ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Door bespreekbaar te maken wat er thuis speelt, kunnen werkbare oplossingen gevonden worden waarbij werk én de zorg thuis doorgaat.

Voor werkende mantelzorgers is er een overzichtelijke website waar mantelzorgers onder andere een paar tests kunnen doen en ook handige informatie vinden; neem een kijkje op www.mantelzorgpower.nl. Ook de landelijke Stichting Werk & Mantelzorg heeft een aantal goede tips verzameld. Uiteraard kunnen mantelzorgers uit onze eigen regio terecht bij WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden via info@welzijnskompas.nl of 0252-757100 mantelzorgadvies, Marjon Wagemans.

Coronacrisis en Dag van de Mantelzorg
Vanwege het coronavirus is het op het moment niet mogelijk als groep samen te komen op de Dag van de Mantelzorg. Daarom ontvangen mantelzorgers dit jaar – als hart onder de riem – een mooie kaart met een klein presentje in de brievenbus. Maar liefst 1200 kaarten worden tot aan 10 november verspreid onder de mantelzorgers die bekend zijn bij WelzijnsKompas, de Bollenstroom en Langeveldshof. Kent u een mantelzorger die warmte, liefde en waardering kan gebruiken? Verras hen dan zelf (ook) met een kaart of mooi gedicht. Zo is de Dag van de Mantelzorg echt een dag van ons samen.

Tekst: Welzijnskompas