HHK flexibel met repeteren in coronatijd

2 min leestijd

Hillegom – Ook de Hillegomse Harmonie Kapel heeft te maken met de coronamaatregelen. Meerdere mensen vroegen zich af of de HHK nog repeteert en hoe ze dat met zo’n groot orkest doen. Met zestig muzikanten is dat namelijk wel een grote uitdaging!

Aan het begin van de lockdown in maart kon er helemaal niet gerepeteerd worden. Alle muzikanten moesten thuis oefenen. “Wel had de dirigent een leuk initiatief bedacht om ons toch aan het oefenen te houden. We gingen allemaal het zelfde muziekstuk in studeren en als je het goed genoeg kon mocht je jezelf filmen terwijl je het speelde”, laat Jasper Sierink weten. De dirigent heeft al deze filmpjes samengevoegd tot een leuk muziekstuk en dat is op hun website te bekijken: Stay at home cha cha.

Na de lockdown
Gelukkig kwamen er weer wat meer mogelijkheden door de versoepelingen. Er kon weer gerepeteerd worden, maar er mochten maar dertig personen bijeen komen. Het orkest is in twee groepen gedeeld en elke week mocht een deel komen spelen. “Uiteraard volgens de geldende coronamaatregelen en volgens het protocol van de overkoepelende instanties op 2 meter afstand”, voegt Sierink toe. Een maand later mochten er toch er meer mensen bij elkaar komen. Alleen op 2 meter afstand passen er maar veertig mensen in De Bestemming, waardoor toch niet iedereen kon komen spelen. “We hebben het orkest in drie groepen verdeeld en er mochten steeds twee groepen komen. Zo konden we toch met veertig muzikanten samen spelen”, vertelt Sierink.

Weer thuis repeteren
De maatregelen werden in september weer aangescherpt en er mochten maar dertig personen bij elkaar komen. Toch heeft de HHK besloten om de komende weken toch niet bij elkaar te komen: “We mogen nu nog wel met 30 muzikanten bijeen komen, maar vorige week helaas moeten hebben besluiten om een aantal weken helemaal te stoppen omdat het aantal besmettingen in Hillegom en omstreken nogal hard opliep. We hopen natuurlijk snel weer met 30 leden te gaan repeteren, maar dan moet het aantal besmettingen wel eerst weer naar beneden”, laat Sierink weten.