Nieuw cultuureducatieproject van start in Hillegom

2 min leestijd

Hillegom – Tegelijk met de start van het nieuwe schooljaar is in vier wijken in de regio Holland Rijnland het nieuwe cultuureducatieproject Verwonder om de hoek gestart. Verwonder om de hoek biedt verschillende activiteiten aan voor basisschoolkinderen tijdens en ná schooltijd. Hillegom, Leiden Zuidwest, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn zijn als eerste gestart. Bij Verwonder om de hoek kunnen kinderen hun passies ontdekken binnen de thema’s cultuur, natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Vanaf januari 2021 breidt Verwonder om de hoek de activiteiten uit voor alle kinderen in heel Holland Rijnland.

Wijkactiviteiten
Leerlingen ontdekken in hun wijk via drie stappen de werelden van cultuur, natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Eerst volgen zij verschillende activiteiten op school. Hierna kunnen ze hun voorkeur opgeven voor een serie vervolgactiviteiten na schooltijd en geven ze een eindpresentatie tijdens een gezamenlijke presentatie. Vervolgens kunnen zij ervoor kiezen om aan te sluiten bij een cursus, club of vereniging. Zo biedt Verwonder om de hoek alle kinderen de mogelijkheid om hun passies te ontdekken, ook kinderen die anders minder of niet in contact komen met deze thema’s.

In vier wijken in de regio Holland Rijnland, waaronder Hillegom, brengt Verwonder om de hoek scholen en aanbieders van educatieve activiteiten met elkaar in contact. Zo worden leermogelijkheden beter op elkaar aangesloten en wordt er gewerkt aan kwaliteit.

Website
Sinds september is www.verwonderomdehoek.nl live. Via de website kunnen ouders en leerkrachten alle educatieve activiteiten uit de regio terugvinden. In de huidige fase zijn dit de activiteiten uit de vier pilot wijken. Vanaf het nieuwe jaar wordt dit uitgebreid naar de gehele regio. Op deze manier kunnen culturele instellingen hun aanbod kwijt en hebben ouders, leerkrachten en BSO’s één plek waar zij het aanbod kunnen raadplegen. Zo brengen we al het educatieve aanbod samen.

Over Verwonder om de hoek
Verwonder om de hoek is een samenwerking tussen verschillende partners in de regio Holland Rijnland die zich inzetten voor natuur, cultuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Het eerste jaar is een pilot, waarna bij succes het project breder wordt uitgerold. Onder aanvoering van Naturalis Biodiversity Center, BplusC, Cultuureducatiegroep en het Verwonderpaspoort wordt het project uitgevoerd en zijn veel partners uit de regio aangesloten. Ook Expeditie om de hoek ( www.expeditieomdehoek.nl ) en het Verwonderpaspoort ( www.verwonderpaspoort.nl ) vallen sinds kort onder het overkoepelende project Verwonder om de hoek.

Tekst: Verwonder om de hoek