Nederlandse orchidee verspreidt zich weer door Hillegom vanuit achtertuin

2 min leestijd

Hillegom – De rietorchis, een Europese orchidee, groeide voorheen op meerdere plekken in Hillegom. Zo groeide het tegenover de steenfabriek en de in Heemtuin. In de Heemtuin is deze mooie plant een aantal jaar geleden helaas verdwenen. Alleen had natuurliefhebber Kees Langeveld een paar jaar daarvoor al een plant meegenomen en in zijn achtertuin gezet.

In zijn achtertuin deed de orchideënsoort het goed en zaaide zich al snel uit. Zelfs in de bloembakken kwam de paarse bloem naar boven. De Rietorchis verhuisde een paar jaar terug mee naar de tuin aan de Marellaan en daar deed de plant het nog beter. Al snel zaaide de Nederlandse plant zich uit naar de overkant langs de slootkant en er groeien nu velen rietorchissen tussen de sloot en een speeltuintje. ‘Het gras wordt hier kort gehouden door honden die de sloot in gaan en kinderen die hun bootje in- en uitstappen. Dat is ideaal voor de plant’, laat Langeveld weten. Ook de Meerlanden houdt nu rekening met planten en ze hebben het moment van maaien aangepast aan de bijzondere en mooie plant.

Na 20 jaar terug in de Heemtuin
De rietorchis doet het steeds beter en het fijne zaad van de plant verspreidt zich ver. De plant is nu al gezien langs de sloten bij Maartensheem en ook in de Vosse- en Weerlanerpolder. Na 20 jaar zijn er ook weer rietorchissen terug geplant in de Hillegomse Heemtuin. ‘We zijn nu bezig om het achterstallige onderhoud weer bij te werken en de rietorchis te behouden in de Heemtuin’, vertelt Langeveld.

Plant werkt samen
Het zaadje van een rietorchis kan niet zelfstandig ontkiemen. Het zaadje heeft namelijk een symbiose (samenwerking) nodig met een schimmel, genaamd mycorrhiza. Deze schimmel komt alleen voor in schrale zandgrond en daardoor zal je de rietorchis niet in bemeste grond terug vinden. Duingrond is dus ideaal en dat is de reden dat de rietorchis het ook hier in Hillegom goed doet!

Tekst en foto: Remco Out