Bloemen op Hillegomse oorlogsgraven

1 min leestijd

Hillegom – Het kerkhof van de Martinuskerk telt twee oorlogsgraven. Het zijn de graven van verzetsman Ludwig en soldaat Meskers. Frans Ludwig is geboren op 11 mei 1925 en woonde in Heemstede. Hij ging op jonge leeftijd bij het verzet en maakte deel uit van de knokploeg Rotterdam-Zuid. Ludwig werd verraden en gearresteerd. Hij werd overgebracht naar Scheveningen en de volgende dag gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Frans Ludwig is 19 jaar oud geworden. Na de oorlog is hij herbegraven op het Martinuskerkhof.

Bertus Meskers is geboren op 21 mei 1918 en hij woonde in Hillegom. Als soldaat werd hij ingezet bij de verdediging van vliegveld Valkenburg. Hij werd de eerste dag van de oorlog gearresteerd, wist te ontsnappen en sloot zich weer aan bij zijn onderdeel. De volgende dag is hij tijdens een vuurgevecht, op 21 jarige leeftijd, doodgeschoten en begraven in Rijnsburg. Op 22 mei is hij herbegraven in Hillegom.

De graven van Frans Ludwig en Bertus Meskers zijn geadopteerd door Fioretticollege Hillegom. Tijdens de lessen zal aandacht worden besteed aan hun leven en ieder jaar zullen leerlingen bloemen leggen op hun graven.

Foto’s: Frank Out