Derde noodverordening van kracht

2 min leestijd

Hillegom/Streek – Sinds donderdagavond 26 maart is er in Veiligheidsregio Hollands Midden een nieuwe noodverordening van kracht. Met deze ‘3e Noodverordening COVID-19’ sluit de voorzitter van de veiligheidsregio aan bij de aanvullende maatregelen die het kabinet op 23 maart 2020 heeft gepresenteerd. De veiligheidsregio’s hebben landelijk samengewerkt zodat in heel Nederland eenduidig uitvoering kan worden gegeven aan de nieuwe maatregelen.    

Net als in de rest van Nederland zijn ook in Hillegom meer mensen ziek. Ook in onze regio liggen er mensen in het ziekenhuis en op de Intensive Care. 

Burgemeester Arie van Erk: Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die in de persoonlijke sfeer getroffen is door het coronavirus. Samen met de wethouders leef ik mee met hen en hun naasten, en wensen iedereen veel beterschap en sterkte toe. De afgelopen weken is er veel van u gevraagd, en ik zie gelukkig grote veerkracht en bereidheid in Hillegom om samen door deze moeilijke periode heen te komen. Daarbij realiseer ik mij dat de consequenties van de maatregelen zeer ingrijpend kunnen zijn. Denk hierbij aan ouderen in verzorgingstehuizen die geen bezoek meer krijgen, ondernemers en zelfstandigen die hun opdrachten kwijtraken en scholieren en studenten, die thuis onderwijs volgen, maar zonder hun sociale contacten. 

Derde noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden

Vorig weekend is het te vaak gebleken dat mensen in grote groepen naar buiten gingen en te weinig afstand hielden. Op straat, in recreatie- en natuurgebieden en op het strand. Deze nieuwe noodverordening geeft de mogelijkheid om hierop te handhaven en mensen die ondanks waarschuwingen de regels naast zich neerleggen te beboeten. Ook wordt het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen verboden, voor zover er geen 1,5 meter afstand tot de klant gehouden kan worden. Dit verbod geldt tot en met 6 april voor onder andere, maar niet uitsluitend, masseurs, kappers en nagelstylisten. 

Naast horeca moeten nu ook speelhallen en casino’s hun deuren gesloten houden. Markten blijven open, deze vormen een essentieel onderdeel van de voedselketen. Wel moeten gemeenten en marktmeesters ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is. 

Groepen van 3 of meer personen

Nieuw is ook dat er een samenscholingsverbod geldt, voor groepen van drie of meer personen die geen 1,5m afstand van elkaar houden. Houd daarom afstand van elkaar, op bijvoorbeeld de markt of als je een wandeling maakt. Personen uit hetzelfde huishouden en kinderen zijn hierop een uitzondering. Tot en met 12 jaar mogen kinderen onder toezicht van hun ouder(s) of verzorger(s) met elkaar buiten blijven spelen. Ouders en verzorgers moeten natuurlijk wel afstand tot elkaar houden.

Alleen samen krijgen wij het coronavirus onder controle

Burgemeester ‘Ik realiseer me terdege dat de maatregelen niet makkelijk zijn. Ik wil nogmaals benadrukken dat iedereen een grote eigen verantwoordelijkheid heeft deze maatregelen op te volgen. Volg ook de adviezen van het RIVM strikt op. Alleen samen krijgen wij het coronavirus onder controle.’

Artikel komt van de website van de Gemeente hillegom: https://hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/actuele-informatie-over-het-coronavirus-827.html