Officiële uitreiking van het Draaginsigne Nobelprijs

1 min leestijd

Hillegom – Op vrijdag 17 juni 2016 vond in de Leembruggekamer van het gemeentehuis de officiële uitreiking van het Draaginsigne Nobelprijs voor VN Militairen plaats. Acht Hillegomse veteranen kregen het draaginsigne uitgereikt: De heer Evers, De heer De Groot, De heer de Jong, De heer Lander, De heer Van Lierop, De heer Pilon, De heer Van der Put en De heer Rooth.

In de periode tussen 1956 en 1988 zijn Nederlandse militairen uitgezonden voor een vredesoperatie namens de VN. In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in die periode een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

Vredesmissies
Nederlandse militairen hebben deelgenomen aan acht van die dertien VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).

Nobelprijs NV-Militairen
Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie besloten het draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’ in te stellen.

Foto’s: Ruud Ackers