Overhandiging boompaspoorten aan gemeente

0
278

Hillegom – Op 30 november hebben vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom 55 nieuwe boompaspoorten overhandigd aan wethouder Anne de Jong.

De werkgroep Bomen van onze stichting heeft een fors project achter de rug; in het afgelopen jaar hebben onze vrijwilligers – in overleg met de gemeente – een groot aantal bomen binnen de gemeente Hillegom beoordeeld op hun waarde voor het dorp. Dit betreffen allemaal bomen die momenteel niet in de Lijst waardevolle bomen zijn opgenomen. De lijst telt momenteel 144 bomen. 

De werkgroep heeft boompaspoorten opgesteld in hetzelfde format als gehanteerd bij de Lijst waardevolle bomen.

Werkgroep-coördinator Peter Lommerse meldde bij de overhandiging van de boompaspoorten, dat de werkgroep-leden over alle mogelijke schuttingen en hekjes hebben gekeken en aldus veel verborgen pareltjes hebben ontdekt. De werkgroep houdt ook een pleidooi voor bescherming van beukenhagen die zo kenmerkend zijn voor het Bollenstreek. Hillegom herbergt zelfs de langste haag van de Bollenstreek: de haag langs de oude Beek.

De stichting hoopt dat de gemeente zal besluiten om zoveel mogelijk van deze bomen (en liever nog: allemaal) op te nemen in de Lijst waardevolle bomen voor het dorp. De gemeente heeft al aan de Vrienden laten weten dat opname van deze bomen in de lijst geen vanzelfsprekendheid is. Wethouder De Jong zegde toe, heel serieus te kijken naar de aangeboden boompaspoorten als volgend jaar de (dynamische) lijst van waardevolle bomen weer wordt geactualiseerd.

Naast de zorg voor het waardevolle groen in Hillegom zet de vrijwilligersorganisatie Stichting Vrienden van Oud Hillegom zich op nog meer vlakken in ten behoeve van de cultuurhistorie in Hillegom, zie hiervoor de website www.vriendenvanoudhillegom.nl.

Reacties

Reacties